Rånkeipen

Den första toppturen jag medverkade på gick upp till Rånkeipen. Rånkeipen ligger i Ballangen, Norge och det tar ungefär 1 timme med bil från Riksgränsen. Toppen ligger på 1200 m.ö.h och vägen upp har fin utsikt med både lofoten och flera olika fjordar. Dessutom har man fin utsikt över Fagernesfjället och Narvik som inte ligger långt bort.

Just nu har jag inte “riktiga” topptursgrejer utan jag har ett par dynastar cham 107mm i midjan med multi bindningar. Dom använder jag både i liftsystem och på tur. Därför är det rätt tungt att gå. Har dessutom inte pjäxor med gåläge utan ett par vanliga friåkningspjäxor. Får se det som gratis träning helt enkelt haha. I framtiden kommer jag dock införskaffa lite lättare skidor och tech bindningar samt lätta pjäxor med gåläge.

Topptursgänget för dagen bestod av mig, Laila, Alma och Lailas pappa Fredrik. Ett riktigt roligt sällskap vilket också resulterade i en riktigt rolig topptur. Vi nådde inte hela vägen till toppen utan vände när det var ungefär 100 höjdmeter kvar. Laila har nyligen gått lavinkurs och blivit duktig på att känneteckna olika tecken. Så tillsammans bedömde vi att sista biten var för brant att ta sig an. Detta eftersom snölagerna inte var nog bra. Superviktigt att kolla på alla tecken runt omkring sig och inte chansa om det finns risk för laviner. På hemvägen stannade vi i Narvik och köpte mjukglass. Värdigt avslut på en underbar dag.

IMG_4211

Precis i början av turen med fjorden i bakgrunden.

IMG_4221

Ännu lite högre upp.

IMG_5834

Lunchpaus.

IMG_4261

Snart framme.

IMG_4283

Här syns toppen. Ungefär 100 meter längre fram vände vi.

IMG_5866

Glada tjejer nästan på toppen.

IMG_5855

Mina fina vänner Laila och Alma. Vi har hängt ihop sen vi var kids.

 

Påväg ner. Bergen i bakgrunden är Lofoten tror jag.

Så otroligt fint med havet i bakgrunden och Fredrik på den högra bilden.

IMG_5952

Alma glad.

IMG_5945

Laila också glad.

IMG_5955

Känns ibland som att man åker ut i havet på vägen ner.

Att gå på topptur tycker jag verkligen om men har senaste året verkligen insett hur farligt det kan vara. Är en väldigt tävlingsinriktad människa och har därför förut haft svårt att vända ifall det blivit för farligt. Det är inte bra! Vill kunna vara i naturen och själv bedöma risker för att kunna känna sig säker. Därför ska jag inom snar framtid gå lavinkurs och absolut börja träna mer med transceiver, spade och sond. Det är aldrig värt att gå upp och inte komma ner! Så var rädda om er.

I Sverige finns bra lavinprognoser här.

I Norge finns det här.

Sen skulle jag vilja tipsa om två stycken bra böcker där det står om olika turer samt vägbeskrivningar och olika tips. Den ena heter Topptur och är en lite äldre upplaga. Den andra kom förra året och heter Toppturer rundt Narvik. Dom här böckerna är för områdena kring Kirunafjällen och en del av Nordnorge.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s