Ofrivillig vilodag

På grund av snöstorm och hård vind genomgår vi nu andra dagen utan skidåkning vilket är lite tråkigt. Men men så är det med utomhussporter.

För några dagar sedan åkte jag ner med en bergsguide i gondolen. Han var född och uppvuxen här i Saas-Fee. Vi pratade om lite olika saker och han berättade om de många topparna runt byn. Han talade även om hur han tyckte att klimatet förändrats. Glaciären här har tydligen aldrig varit så liten som nu och smält så snabbt som den gör nu. Guiden som jag inte vet namnet på visade hur mycket den smält sen han var ett barn. På ungefär 40 år har isen försvunnit från trädgränsen upp till där den syns på bilden nu. Det är en sjukt lång bit!!

dsc_0353

Jag tycker att det är väldigt obehagligt att tänka på hur mycket vi människor förstör naturen och förbrukar upp många av jordens alla resurser. Hur länge kan vi konsumera som vi gör idag? Kommer det finnas kvar något att konsumera i framtiden? Miljöfrågor och hur vi behandlar naturen är något som ligger mig varmt om hjärtat. Det finns så mycket i naturen som jag älskar och är beroende av för att må bra. Därför gör det som sagt skitont i magen att se och höra hur industrier och människor påverkar klimatet. Vi måste ändra på vårt sätt att leva och det illa kvickt. Snart kanske det är försent.

För att klara av att hantera verkligheten om hur klimatet förändras försöker jag ändra min vardag så mycket som möjligt. Det är inte lätt att ändra på saker man gjort varje dag i hela sitt liv, men ingenting är omöjligt. För ungefär ett år sedan upptäckte jag till min förskräckelse hur dålig en del av köttindustrin är. Bestämde mig på en gång att jag skulle bli vegetarian. I början gick det jättebra att inte äta kött och kyckling och jag var superglad. Inom slalomen reser jag väldigt mycket och på alla platser finns det inte tillräckligt bra vegetarisk mat som man behöver när man idrottar. Därför var jag tvungen att anpassa min kost efter det som var tillgängligt helt enkelt. Jag är alltså en slags låtsas vegetarian som alltid äter vegetariskt när jag har möjlighet (alltså alltid hemma) men när jag reser och inte har tillgång till bra vegetarisk mat duger icke-vegetariskt.

En annan enkel sak som man kan försöka begränsa för att hjälpa miljön är användningen av plast. Tänk efter en sekund och tänk på all plast som vi har i vardagen och som inte återvinns. Ta en tygpåse när du går och handlar, köp en vattenflaska i stål, sortera din plast i soporna osv. Det finns många små knep som man kan använda för att förbättra i sin vardag. Är så otroligt glad att många människor i Sverige börjat förstå att vi måste ändra lite på hur vi lever, inklusive mig. Sverige är ju dock ett väldigt litet land i världen och har kanske inte så mycket påverkan i det stora hela. Därför ber jag till gudarna att alla smarta vetenskapsmän snart uppfinner mer miljövänliga vardagssaker som minskar människans ekologiska fotavtryck.

Inser nu att det kanske låter som att jag är jätteduktig och aldrig gör något som påverkar miljön på ett dåligt sätt. Så är det verkligen inte. Alpint är nog en sport där man lämnar stora fotavtryck efter sig på ett icke miljövänligt sätt. Är verkligen inte perfekt, det är nog inte många. Men jag vill så gärna försöka att förbättra och hjälpa till. Även fast det kanske inte har så stor betydelse i längden så tycker jag att det känns bra att göra något och inte bara stå och titta på. Vi lever alla i den här världen och har ett ansvar att ta hand om den. Ett ansvar gentemot kommande generationer, ett ansvar mot jorden och ett ansvar mot oss själva. Så tänk efter lite nästa gång du kommer på dig själv med att göra något som förstör miljön. Du själv kanske inte påverkar så mycket men tillsammans kan man förändra och hjälpa.

Nu blev det ett otroligt långt inlägg. Skönt att skriva av sig ibland. Här nedan är i alla fall några bilder från dagen. Emma har varit bakom kameran. Visst är naturen fin? Den är absolut värd att rädda.

dsc_0282dsc_0322dsc_1532dsc_0329dsc_0360

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s